„E adevărat, E adevărat, E adevărat!” de Breach Theatre, pentru prima dată pe o scenă din România, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul ACT

ULTIMII - premiera la Teatrul Regina Maria din Oradea
18 noiembrie 2022

Miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.30, Teatrul ACT vă invită la avanpremiera spectacolului E adevărat, E adevărat, E adevărat! de Breach Theatre, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, avându-le în distribuție pe Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă și Florentina Țilea.

Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 16 și 17 decembrie, ora 19.30.

Piesa „E adevărat, E adevărat, E adevărat!”, montată în 2018 la Breach Theatre și aflată la prima montare în România, reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe.

„La începutul anului 1612, Artemisia Gentileschi îl acuză de viol pe profesorul său de perspectivă, pictorul Agostino Tassi. Pe durata celor șapte luni de proces, tot ea, în calitate de victimă, este supusă altor abuzuri, în încercarea justiției de a descoperi adevărul. Timp de șapte luni de zile, Artemisia a afirmat neîncetat, în ciuda tuturor presiunilor atât fizice, cât și psihice, că tot ce spune este adevărat! Strigătul ei se face auzit astăzi, la mai bine de 400 de ani, prin vocea a trei actrițe minunate: Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea și Emilia Bebu. Patru secole mai târziu, Artemisia ne vorbește pe scena Teatrului ACT despre abuz, nedreptate, artă și, nu în ultimul rând, despre puterea eliberatoare a adevărului. Spectacolul ne provoacă spre reflecție și ne pune în situația de a ne întreba: oare cât de mult s-a schimbat percepția asupra femeii în 400 de ani?” - Alexandru Mâzgăreanu, regizor

Artemisia Gentileschi (1593-1653) descrisă de Anna Banti ca fiind „o femeie care şi-a luat libertatea de a fi ca un bărbat” este prima pictoriță a cărei operă a fost recunoscută în timpul vieții și prima femeie care a devenit membră a Academiei De Artă de Desen din Florența. Aceasta s-a impus prin arta sa într-o epocă în care femeile nu erau acceptate ușor de către comunitatea artistică. Ea a beneficiat de patronajul familiei de Medici, a corespondat cu Galileo Galilei și a lucrat pentru Regele Charles I al Angliei. Artemisia are la activ aproximativ 57 de lucrări, iar 49 din ele ilustrează temele cu care aceasta s-a confruntat, înfățișând personajele feminine în rol principal, cu personalități curajoase, puternice și rebele, lipsite intenționat de trăsăturile stereotipice feminine. Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale este Suzana și bătrânii (1610), atribuit Artemisiei la doar 17 ani, în care ea abordează o poveste biblică și înfățișează o tânără îngrozită de hărțuirea celor doi bărbați.

Spectacolul prezentat de cei de la Breach Theatre a obținut în anul 2018 premiile The Stage Edinburgh și Fringe First la Edinburgh Festival Fringe.

„E adevărat, E adevărat, E adevărat!” este un proiect derulat de Teatrul ACT și finanțat de Primăria Sectorului 3 prin fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate online, din rețeaua mySTAGE sau de la casa de bilete a teatrului ACT (Calea Victoriei, nr.126).

 

 

E adevărat, E adevărat, E adevărat de Breach Theatre

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Traducerea: Alexandru Mâzgăreanu, revizuită de Adrian Nicolae

Cu: Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea

Scenografia: Alexandra Boerescu

Muzica: Alexandru Suciu

Recomandare vârstă: 16 +

 

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022