„Henry Johnson”, în premieră națională la Teatrul Metropolis

Change the punchline - prima rezidență de stand-up pentru femei din țară
07 martie 2024

Sâmbătă, 9 martie, ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Metropolis, are loc avanpremiera spectacolului Henry Johnson, în regia lui Eugen Gyemant. Piesa autorului american David Mamet are premiera oficială duminică, 10 martie 2024, ora 19:00.

Henry Johnson urmărește traseul sinuos al existenței unui bărbat care descoperă târziu că nenorocirea se poate naște din cele mai nevinovate intenții. Ingenuu, iresponsabil de loial și capabil să empatizeze profund cu cei mai abjecți oameni, Henry devine victima maleabilității propriei personalități. Deși personajul principal ratează fundamental în încercarea de a-și găsi un prieten sau de a intui câtuși de puțin natura umană, Henry Johnson schițează un portret plin de ambiguitate.

Henry Johnson la Teatrul Metropolis

„Construită ca un thriller existențialist, balada lui Henry Johnson ne conduce în jos, în spirala dezastruoaselor lui decizii, până la inevitabilul sfârșit. În scurtul său drum spre fundul prăpastiei, Henry Johnson comite multe crime, dar cea mai gravă este aceea de a vrea să fie un nevinovat. Nu e o noutate faptul că în toți oamenii se ascunde o parte întunecată. Și cu cât încercăm mai tare să fugim de ea, cu atât mai tare va dori să se exprime.” – Eugen Gyemant, regizorul spectacolului.

Dramaturg, regizor de teatru, scenarist și producător de film, cunoscut pentru piese ca American Buffalo, Oleanna, O viață în teatru, distins cu Premiul Pulitzer pentru Glengarry Glen Ross, David Mamet realizează, prin Henry Johnson, o analiză plină de luciditate și cinism dinamicii relațiilor interumane. Prin dialoguri rapide și provocatoare este descrisă o lume a masculinității necenzurate, unde preceptele după care funcționează societatea sunt fie distorsionate, fie suprimate pe de-a-ntregul.

„Ultima piesă a lui David Mamet este un text brutal, aproape fără o clipă de violență. Este brutal pentru că spune ceea ce nu vrem să auzim și lovește puternic. Sub aparența unor situații desprinse din filmele violente despre viața din penitenciarele americane, Mamet desfășoară o amplă și incisivă dezbatere despre natura umană. Umorul amar al textului stă în ironia faptului că dezbaterea filosofică nu este decât o mască, o falsificare, iar acolo unde o întâlnim, e mult mai probabil că avem de-a face cu relații asemănătoare celor dintr-un penitenciar.” – Eugen Gyemant.

Distribuţia spectacolul este formată din actorii Șerban Pavlu, care interpretează rolul titular, Vlad Zamfirescu (Domnul Barnes), Sebastian Marina (Gene) și Costi Apostol (Jerry); scenografie realizată de Raluca Alexandrescu și lighting design de Vlad Lăzărescu.

Henry Johnson urcă pe scena Teatrului Metropolis din 9 martie (avanpremieră), următoarele reprezentații fiind programate în datele de 10 martie (premieră oficială) și 23 martie, respectiv 12 și 13 aprilie 2024. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00, sau online, prin accesarea site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

 

Henry Johnson, la Teatrul Metropolis

 

HENRY JOHNSON

de David Mamet

Regie și traducere: Eugen Gyemant

Scenografie: Raluca Alexandrescu

Lighting design: Vlad Lăzărescu

 

Cu: Șerban Pavlu, Vlad Zamfirescu, Sebastian Marina, Costi Apostol

 

Durata: 1h 30 min. (fără pauză)

 

Spectacol recomandat publicului peste 16 ani!

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022