„Pacea eternă” - un nou spectacol 9G la TNB

Festivalul de Teatru si Film „Serban Ionescu”, editia a treia, 22-29 iulie 2023
29 noiembrie 2022

Un nou spectacol creat de artiști tineri are premiera în cadrul Programului 9G la TNB. Lansat în anul 2014 și ajuns la a opta ediție, 9G oferă artiștilor independenți sprijinul de a-și realiza producțiile la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu destinat în exclusivitate acestui demers.

 

Pacea eternă de Juan Mayorga (în traducerea Luminiței Voina-Răuț), regia Alejandro Duran, scenografia Delia Ghizdăveț, va avea primele reprezentații pe 3, 4 și 20 decembrie, ora 20:00, la Sala Mică a TNB.

Piesa lui Mayorga face trimitere la celebrul eseu politic al filosofului Immanuel Kant, al cărui titlu îl împrumută, și devine un prilej de reflecție asupra dilemelor etice ale gândirii și acțiunii umane: Justifică scopul orice mijloace? Este cuantificabilă viața unui singur om? Unde se termină măsurile de prevenție și securitate și unde începe abuzul?”. Fără a oferi un răspuns tranșant, Juan Mayorga ne invită la o examinare a propriei conștiințe.

Pornind de la aceste interogații, tânărul regizor columbian Alejandro  Durán, absolvent al U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” din București, construiește un spectacol vibrant și actual, cu impact emoțional, care îndeamnă publicul spre conștientizarea acestor întrebări.

În Pacea eternă, trei câini sunt în cursă pentru câștigarea celui mai râvnit premiu – admiterea într-o unitate antiteroristă de elită. Trei personalități distincte se dezvăluie pe parcursul probelor succesive la care cei trei sunt supuși, dând naștere la o dezbatere intensă, pe viață și pe moarte, despre putere, sacrificiu și capcanele morale ale luptei împotriva terorismului.

 „Prin intermediul unor teste fizice și psihologice, la care sunt supuși cei trei câini aflați în competiție, Pacea eternă propune o dezbatere privind dilemele etice din viața politică și socială de astăzi. Este o metaforă șocantă a lumii noastre, aflată sub amenințarea absurdă a terorismului.” (Alejandro Durán, regizor)

Dramaturgul spaniol Juan Mayorga este una dintre cele mai puternice și relevante voci din teatrul contemporan. Câștigător a numeroase premii - Premiul „Principesa de Asturias pentru Literatură” (2022), Premiul Valle-Inclán (2009), Premiul Național de Teatru (2007), Premiul Max pentru Cel mai bun autor (2006, 2008, 2009); a predat artă dramatică și filosofie la Royal School of Dramatic Art (Madrid); în prezent, conduce secția de masterat în Creație teatrală a Universității Carlos III din Madrid.

 

 

Pacea eternă de Juan Mayorga

Traducerea: Luminița Voina-Ră

 

Regia: Alejandro Durán

Scenografia: Delia Ghizdăveț

Sound design: Adrian Piciorea

 

Distribuția:

Odin - Vlad Brumaru

Immanuel - Denis Imbrescu

John-John - Jawad Shahbazimoghadam

Casius - Cătălin Coșarcă

Omul - Adrian Ionescu

 

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava

în cadrul programului 9G la TNB.

 

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022