Johnny Depp – un actor bizar, un personaj genial

Festivalul tinerilor artiști a ajuns la cea de-a X-a ediție. 14-21 octombrie 2023. Teatrul „George Ciprian” Buzău
18 august 2021

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un actor nu este să acționeze, ci să reacționeze. Despre asta este actoria, și asta înseamnă să faci unul dintre cele mai dificile lucruri din lume, care este să fii – să fii în starea de a fi pur și simplu.”

Un trubadur al cinematografiei americane, Johnny Depp se joacă și se reinventează neîncetat, devenind el însuși un personaj fascinant al industriei. Expresiv și neconvențional în interpretările sale, el este autorul unor personaje legendare. Tânărul care se visa rockstar a devenit unul dintre cei mai apreciați și mai versatili actori de la Hollywood, cu o carieră de peste 30 de ani și peste 70 de filme în palmares. Din povestea lui nu lipsesc drogurile, vinul în valoare de mii de dolari și nici intrigile legate de căsniciile sale. Cu doar câteva zile în urmă, actorul a pierdut un proces în care este acuzat de violență domestică asupra fostei sale soții, actrița Amber Heard. Din acest motiv, Warner Bros i-a cerut să renunțe la rolul vrăjitorului Gellert Grindelwald din franciza „Fantastic Beasts”, programat să aibă premiera în 2022. Cu toate acestea, actorul va primi întreaga sumă promisă, adică 10 milioane de dolari.

 

Călătorii inițiatice, muzică și oportunități

Originar din Kentucky, născut în zodia Rac, Johnny Depp provine dintr-o familie modestă, tatăl său fiind inginer constructor, iar mama lui, chelneriță. Își petrece copilăria ca nomad, locuind în 20 de orașe până să se stabilească în Miramar, Florida. La 15 ani, părinții lui divorțează. Un an mai târziu, tânărul Depp renunță la liceu, dorindu-și să urmeze o carieră muzicală. Intră în trupa „The Kids”, însă fără să înregistreze vreun succes notabil. Timp de o lună, Johnny Depp a trăit în mașina unui prieten, un Chevrolet Impala din '67.

La 20 de ani se însoară cu make-up artistul Lori Anne Allison și se mută la Los Angeles. Prin intermediul ei, Johnny Depp îl cunoaște pe Nicholas Cage, care îl convinge să dea o audiție cu regizorul Wes Craven pentru primul rol din viața lui. Depp consideră că a ajuns actor din pură întâmplare, doar pentru că trebuia să își plătească chiria. „Eram un muzician care se lupta din greu să se afirme. Venisem la Hollywood cu speranța că voi semna un contract pentru o înregistrare. Plecasem din sudul Floridei și ajunsesem la Los Angeles, dar cumva știam că ne aflăm în locul greșit. Nu eram pregătiți pentru așa ceva.”

Debutează în rolul adolescentului mâncat de propriul său pat, în filmul „A Nightmare on Elm Street”, în 1984. Nu avea niciun fel de pregătire profesională. După experiența filmului, Johnny Depp începe cursuri de actorie la Loft Studio din L.A. și le continuă cu un profesor privat. Renunță la ele în 1987, odată cu rolul din serialul de televiziune „21 Jump Street”, care îl transformă peste noapte într-un idol al adolescenților.  

În universul lui Tim Burton

Creatorii au nevoie în viețile lor de surse de inspirație... reale. Fie că vorbim de o relație romantică sau una obsesivă, sau de o prezență care pătrunde adânc în imaginația cuiva, muzele continuă să existe.

Colaborarea dintre Johnny Depp și regizorul Tim Burton este una dintre cele mai puternice din istoria cinematografiei moderne. Cei doi creatori se întâlnesc în același univers fabulatoriu, cu tente întunecate și personaje fantastice. „Edward Scissorhands”(1990) marchează întâlnirea lor și pune bazele următoarelor filme dark ca „Ed Wood” (1994), „Sleepy Hollow” (1999), „Charlie și fabrica de ciocolată” (2005), „Corps Bride” (2005), „Sweeney Tood” (2009), „Alice in Wonderland” (2010), „Dark Shadows” (2012).

De la începutul colaborării lor, a fost vizibilă alchimia dintre Johnny Depp și Tim Burton, lucrând ca de la egal la egal, un fel de partners in crime, care au născocit unii dintre cei mai bizari protagoniști. Depp reușește, de fiecare dată, să pătrundă și „să locuiască” personajele lui Burton, fiind mesagerul ideal al lumilor create de imaginația nelimitată a regizorului.

În timpul filmărilor pentru „Edward Scissorhands”, în primele trei săptămâni regizorului Tim Burton i se părea că toate propunerile lui Depp erau exagerate și ciudate. Însă, după alte câteva săptămâni intense de lucru, regizorul a decis să-i dea voie actorului să se exprime exact așa cum simte. „Cel mai important lucru pe care îl poate face un actor pentru un film este să genereze posibilități, alegeri.” spune Depp.

Odată cu lansarea filmului „Sleepy Hollow” în 1999, a treia colaborare cu Tim Burton, Johnny Depp a primit o stea pe celebrul „Walk of Fame” și i s-a născut o fetiță împreună cu Vanessa Paradis. Această producție este prima care nu se bazează pe o idee originală, însă rămâne un film fără ecou, cu o notă mai degrabă personală, intimă.

Pentru rolul din „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (2007), adaptare cinematografică a musicalului semnat Stephen Sondheim, Johnny Depp primește aprecierea criticilor și o nominalizare la Oscar.

Vorbind despre prietenia lor „abstractă”, Tim Burton explică: „Treaba e că nici noi nu știm despre ce e. E foarte plăcut să existe cineva cu care poți avea o conversație abstractă, să părăsești camera, să ai senzația că totul e în regulă și apoi să-ți dai seama că nu ai nicio idee ce a spus fiecare dintre noi. Asta se întâmplă când știi pe cineva și te conectezi cu persoana respectivă. Nu pretind că îl cunosc. Nu mă cunosc nici pe mine – chiar dacă sună a ședință de terapie proastă –, dar nici nu pretind să cunosc pe altcineva. Asta face totul să fie mereu cool.”

Johnny Depp afirmă faptul că întreaga lui carieră îi este dedicată lui Burton. Dincolo de sensibilitățile lor artistice, s-a conturat și povestea unei prietenii.  „Relația noastră se bazează pe încredere. E cel mai important aspect în colaborarea actor-regizor. Ce am în comun cu Tim și mă inspiră atunci când lucrez cu el este nivelul său de entuziasm, pasiunea lui. Pentru mine, ce contribuie la identitatea unui film de Tim Burton este el însuși. Indiferent de distribuție, semnătura lui e omniprezentă”.

 

Cel mai carismatic pirat al tuturor timpurilor

În 2003, Johnny Depp devine iconicul Căpitanul Jack Sparrow în seria „Pirații din Caraibe”, unele dintre cele mai bine cotate producții cinematografice ale tuturor timpurilor. Pentru personajul inspirat de Keith Richards de la Rolling Stones, actorul primește prima nominalizare la Academy Award.

„Sunt mulți pirați în rock`n`roll, dar cel care mi s-a părut că se potrivește cel mai bine a fost Keith Richards. Am început să-l descopăr, pe el și pe Pepe LePew și a reieșit un amalgam între cei doi. Acest personaj a fost crescut pe navă, în mod evident, deci nu se poate simți bine decât atunci când navighează. Jack are o anumită puritate pentru că are curajul de a-și suma tot ce spune pe gură. El reușește să scape cu anumite lucruri cu care ne-ar plăcea și nouă să scăpăm așa de ușor. Când îl joc pe Captain Jack, am o senzație de siguranță reală.”

Johnny Depp este fascinat de comedia fizică, unul dintre componentele esențiale din franciza „Pirații din Caraibe”. El lucrează cu limbajul corporal ca instrument principal în construcția personajului. Cascadoriile impuse de rol au fost realizate cu ajutorul unei dubluri, însă Depp a insistat să le facă el pe majoritatea pentru că e necesar „să mai apară și capul lui Jack din când în când”.

Deși succesul acestei serii i se datorează în mare parte actorului Johnny Depp, producătorii au renunțat la contractul lui odată cu scandalul mediatic provocat de divorțul de Amber Heard și de acuzațiile primite.

 

Un artist neliniștit

Aparițiile lui Johnny Depp au fost, de la început, asociate cu imaginea unui bătăuș rebel din anii `90. Chiar și atunci, el a avut probleme cu legea și a agitat inimile spectatorilor, ajungând la închisoare în 1998 pentru că a bătut niște paparazzi care îl urmăreau insistent. Rolurile pe care le-a ales au avut un corespondent în propriul său temperament. Tânărul actor și-a câștigat faima, însă, și prin escapadele sale romantice, având mai multe relații cu Kate Moss, Jennifer Gray, Winnona Ryder.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că, în primii ani ai carierei sale, Johnny Depp a cumpărat un club de noapte pe renumitul Sunset Boulevard și l-a denumit „The Viper Room”. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost unul dintre cele mai frecventate locuri de noapte din Hollywood. Însă în 1993 moartea actorului River Phoenix din cauza unei supradoze a lăsat o amprentă nefastă asupra clubului.

Prima iubire nu se uită niciodată. Adică muzica, în cazul lui Johnny Depp. În filmul „Chocolat” (2000) actorul cântă la chitara acustică și contribuie la coloana sonoră a filmului „Once Upon a Time in Mexico” (2003). Creațiile sale muzicale se regăsesc pe albume ale trupelor Pogues și Oasis. „Încă abordez o scenă ca și când ar fi un solo de chitară. Acolo nu e nimic prestabilit, nu știu ce se întâmplă până nu ajung acolo și cum voi fraza o anumită secvență. În asta cred că stă frumusețea. În ideea de șansă”.

Despre secretele meseriei, Depp spune că observarea este esențială pentru un actor. În viziunea lui, actorii trebuie să fie buni observatori, să fie atenți la limbajul corporal și modalitățile de vorbire ale oamenilor, pe care să le transforme ulterior în abilități proprii, transpuse în actorie și chiar în viață. „Întotdeauna există noi lucruri pe care să le observi atunci când cauți oportunități de observat”.

„Îmi place ideea schimbării de look. Cred că datorez asta publicului, să apar de fiecare dată altfel și să le ofer ceva diferit, ca să nu-i plictisesc de moarte”. Pentru frecventele sale schimbări de look și apariții surprinzătoare, Johnny Depp a fost declarat cel mai sexy bărbat în viață în 2003 și în 2009, iar din 2011 numele lui se află în Cartea Recordurilor, când a primit titlul de cel mai bine plătit actor, cu suma de 75 de milioane de dolari.

În 2019 a fost imaginea parfumului Dior Sauvage, despre care Johnny Depp afirma într-un interviu pentru ELLE Man: „Dior reprezintă eleganța, asociată cu un fel de seriozitate. Ceva sălbatic, poate chiar un pic la limită. Pentru mine, denumirea de sauvage înseamnă foarte mult. În felul în care îl percep eu, sauvage are legătură cu ideea de umanitate. Sauvage este cineva care nu face compromisuri pentru a-și urma calea”.

Într-unul dintre cele mai recente interviuri acordate revistei Rolling Stone, Johnny Depp nu s-a ferit să fumeze țigări amestecate din tutun și hașiș, vorbind deschis despre problemele financiare pe care le are și procesele în care este implicat, dar declarându-și intenția de a-și continua cariera cu proiecte îndrăznețe.

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022