Un actor super-erou: Benedict Cumberbatch

Festivalul tinerilor artiști a ajuns la cea de-a X-a ediție. 14-21 octombrie 2023. Teatrul „George Ciprian” Buzău
14 iulie 2021

„Următorul Sir Laurence Olivier”, actorul Benedict Cumberbatch a fascinat o lume întreagă cu rolurile sale legendare, cucerind audiențe din toate colțurile lumii, dar și criticii marilor tabloide. Visceral și cameleonic pe scena teatrului, uluitor și fermecător pe ecrane, Cumberbatch l-a înțeles pe Shakespeare de la 13 ani, jucând în travesti un rol din „Visul unei nopți de vară”. Are rădăcini profund britanice, dar și influențe scoțiene, franțuzești, suedeze, germane și olandeze. Printre realizatorii de film preferați se numără Stanley Kubrick, Michael Winterbottom, Steven Soderbergh, John Hughes și Alfred Hitchcock și se declară fanul actorului Robert Downey Jr. Practică meditația budistă și consideră că „fericirea pentru mine este pur și simplu a fi, a fi în fiecare moment. A trăi în prezent și în fiecare moment este esența a tot ceea ce facem noi ca actori”.

 

Ascultându-și chemarea

Născut în Londra, Benedict Cumberbatch a avut de mic o relație specială cu actoria. Părinții lui sunt renumiții actori de televiziune Timothy Carlton și Wanda Ventham și, în ciuda încercării de a-l ține departe de fascinanta lume artistică pe tânărul lor fiu, el va obține o bursă de studiu în arte. Despre copilăria sa, el spune că „a fost una grozavă”, deși se simțea „predispus la moment de hiperactivitate, urmate de epuizare și de o temperare”.

Înscris la școala publică Harrow, Benedict juca rugby și picta în timpul liber, devenind ulterior autorul unor pânze pictate în ulei de mari dimensiuni. Asta până a descoperit lumea teatrului, care i-a bulversat imaginația până peste poate. Inițiat și îndrumat în tainele acestei arte de profesorul Martin Tyrrell, primul rol pe care îl interpretează este unul neașteptat: Titania, Regina Spiritelor din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare. Un rol de forță, o compoziție, o reală încercare pentru genialul actor de mai târziu.

Însă căile actoriei au fost extrem de întortocheate pentru Benedict Cumberbatch. După ce termină școala, pornește într-o aventură în India, unde se oferă voluntar să predea limba engleză într-o mănăstire tibetană din Darjeeling. „Acolo am putut sta alături de călugări, în propria lor casă și i-am putut privi la rugăciune. Am avut șansa de a-i învăța, dar și de a interacționa cu ei”. Apoi și-a continuat studiile de artă dramatică la Universitatea din Mancester și la London Academy of Music and Dramatic Art, cea mai veche școală de teatru din Marea Britanie. La finalul studiilor, deja avea propriul său agent.

Primele roluri ale lui Cumberbatch au fost în spectacole după texte clasice și în mici show-uri de televiziune. În 2004 l-a interpretat pe tânărul Stephen Hawking, aflându-se în primele stadii ale bolii sale neuronale – prestația pentru care a fost nominalizat la Premiile BAFTA. În 2006 a jucat în primul film din carieră, o producție studențească denumită „Starter for 10”. Un an mai târziu a împărțit platoul de filmare cu actorul Tom Hardy în filmul „Stuart: A Life Backwards”.

Tată de băieți, Benedict Cumberbatch are doi fii, Cristopher Carlton și Hal Auden, cu regizoarea Sophie Hunter. Anunțul logodnei lor nu a ratat pagina principală a ziarului britanic „Times”, iar căsătoria a avut loc pe Isle of Wight, cea mai mare insulă din Anglia și a doua ca populație, declarată patrimoniu UNESCO. „Am o familie care îmi oferă un sens în viață mai măreț decât mine și mai important decât munca mea și viața mea publică”.

 

Sherlock, celebritatea și rolurile din filme

Adaptarea modernă realizată de BBC în 2010, după povestea detectivului Sherlock Holmes, a atras celebritatea și atenția întregii lumi asupra lui Cumberbatch. După trei nominalizări pentru rolul principal din serial, în 2014 a obținut primul Premiu Emmy.

Anul 2011 l-a propulsat pe Cumberbatch în galaxia hollywoodiană, primind rol după rol în filme ca „Tinker Tailor Soldier Spy” sau „War Horse” al lui Steven Spielberg, despre dramele războiului. Explorându-și calitățile artistice, Cumberbatch intră și în universul fantastic al trilogiei „Hobbitul”, realizând vocile Necromantului și a lui Smaug. Va juca și rolul unui ticălos, portretizându-l pe infiorătorul Khan în „Star Trek: Into Darkness” al lui J.J. Abrams, lansat în 2013. Un an mai târziu, își va oferi vocea și pentru „Penguins of Madagascar”.

Revine în atenția publicului de specialitate și primește nenumărate nominalizări la Globurile de Aur și Academy Award pentru rolul matematicianului Alan Turing din filmul „The Imitation Game”. Spiritul său ludic și predilecția pentru personajele cu puteri neobișnuite îl vor împinge spre alți super-eroi din seria Marvel: „Doctor Strange” (2016), „Thor: Ragnarok” (2017), „Avengers: Infinity War” (2018) și „Avengers: Endgame” (2019).

Și pentru că efectiv e imposibil să te oprești din a-l descoperi pe Benedict Cumberbatch în roluri cât mai diverse și surprinzătoare, el este cel din spatele celebrului personaj al filmului din 2018 inspirat de Grinch, cel care a furat Crăciunul.

 

Obținerea Triplei Coroane a Teatrului Londonez

Concomitent cu o multitudine de roluri reper în cinematografie, Benedict Cumberbatch și-a continuat activitatea pe scena teatrului londonez. În 2005 a fost nominalizat pentru Premiul Olivier pentru Cea mai bună interpretare într-un rol secundar pentru personajul George Tesman în „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen. A urmat faimoasa piesă a lui Terence Rattigan, „După dans”, în regia lui Thea Sharrock, adaptarea câștigând patru Premii Olivier.

Cumberbatch s-a făcut remarcat în producții de anvergură ca „Monologurile copiilor” și „Frankenstein”, montate de Danny Boyle. Pentru provocarea rolului lui Victor Frankenstein reușește să primească Tripla Coroană a Teatrului Londonez, fiind recompensat cu Premiul Cercului Criticilor de Teatru, Premiul „Evening Standard” și Premiul Olivier, acordat ex aequo și colegului său, Johnny Lee Miller.

Se reîntâlnește cu Shakespeare în 2015, atunci când îl interpretează pe Hamlet la Barbican Theatre, partitură pentru care obține cea de-a treia nominalizare la Premiul Olivier.

 

Când nu interpretează vreun super-personaj, Benedict Cumberbatch...

Erou în timpul liber. O întâmplare inedită face cunoscut instinctul altruist și aventuros (inspirat probabil de legendarul personaj Sherlock Holems) al lui Cumberbatch, care în toamna anului 2017 a sărit dintr-un taxi pentru a apăra un curier atacat de patru hoți. Aparent întâmplător, întreaga scenă s-a petrecut în apropierea casei fictive a personajului amintit anterior, de pe Baker Street.

L-a cunoscut pe profesorul Stephen Hawking. Înainte de filmările pentru „Hawking” din 2004, actorul s-a întâlnit de două ori cu celebrul profesor. În urma acestor întâlniri, Cumberbatch a reușit să găsesc aproape involuntar vocea fizicianului din „Into the Universe with Stephen Hawking” (2010) și „Stephen Hawking`s Grand Design” (2012), difuzate de Discovery Channel.

Relația reală a lui Sherlock Holmes cu Mrs. Hudson. Viața bate filmul și așa s-a întâmplat și în cazul relației dintre Benedict Cumberbatch și actrița Una Stubbs, o prietenă apropiată a mamei sale, pe care o cunoaște din copilărie.

Locul 5 în topul „Celor mai fascinanți oameni din Marea Britanie”. Cumberbatch a reușit să se situeze pe locul 5 în topul britanic realizat de revista „Tatler”, surclasându-le pe Ducesa de Cambridge și Regina Elizabeta a II-a.

Părinții săi și-au jucat propriile roluri. În serialul care l-a făcut cunoscut pe toate meridianele, „Sherlock”, părinții săi naturali i-au interpretat pe părinții fictivi ai lui Sherlock.

„Următorul Sir Laurence Olivier”. În martie 2014, revista „The Sunday Times” l-a inclus pe Benedict Cumberbatch în topul „100 Makers of the 21st Century”, considerându-l următorul Sir Laurence Olivier.

Actor și Comandant. În anul 2015 a primit titlul de Comandant al Ordinului Imperiului Britanic pentru serviciile aduse în domeniul artelor performative și pentru acte caritabile. Este recunoscut pentru faptul că și-a donat picturile fundațiilor de caritate.

Un plâns bun cu tatăl său. La 19 ani, tatăl său, actorul Timothy Carlton l-a văzut jucând într-un spectacol și i-a mărturisit că e sigur că Benedict va fi un actor mult mai bun decât el însuși și că l-ar iubi cu atât mai mult. Amândoi au izbucnit în lacrimi.

Cumberbitches – un fan base permanent. În jurul actorului s-a creat o comunitate de fani care se auto-intitulează „Cumberbitches”, deși el preferă să le spună „Cumberbabes” sau „Cumberpeople”, care îl urmăresc pretutindeni. Actorul declară într-un interviu că are mereu senzația că vor sări cu toții dintr-un elicopter și îl vor urmări cu pixuri și tablete personalizate.

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022