„Gambitul Damei” – șah-mat în materie de mini-serii pe Netflix

02 decembrie 2020

Mini-seria „Gambitul Damei”, o producție originală Netflix, creată de Scott Frank și Allan Scott, răstoarnă topurile vizionărilor, ne încântă cu șapte episoade realizate într-o estetică particulară și cu o poveste convingătoare și lansează un nou trend, făcând șahul cool din nou. Fără să conțină elemente glamorous și glittery, el a devenit hitul toamnei 2020 atunci când nimeni nu se aștepta.

Netflix a anunțat recent că „Gambitul Damei” a devenit cea mai urmărită serie limitată, cu 62 de milioane de spectatori în primele 28 de zile de la lansare. Serialul ocupă locul 1 în 63 de țări (inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud, Israel și Argentina) și locul 10 în alte 92 de țări. A făcut înconjurul lumii cu o viteză interstelară și a focalizat atenția tuturor asupra unei povești deloc încâlcite, dar cu foarte multe substraturi: șah, feminism, contexte socio-politice, abuz de medicamente și alcool, psihologia unui geniu, oportunități și șanse. Există dovezi ale popularității acestei producții și o consecință directă a subiectului promovat? Căutările pe Google ale sintagmei „cum să joci șah” s-au dublat, iar procentul de vânzări de seturi de șah a crescut cu 250% pe platforma eBay.

Din seria întrebărilor „Care credeți că a fost mai bun, romanul sau filmul?”, aflăm despre volumul care stă la baza acestui serial că intrat în lista The New York Times a celor mai bine vândute cărți abia după 37 de ani de la lansarea sa. Deci, în acest caz, succesul începe cu filmul.

Mini-seria este o adaptare a romanului din 1983 scris de autorul american Walter Tevis, el însuși un jucător pasionat de șah. În realizarea cărții, scriitorul a consultat maeștri șahiști pentru a contura cu fidelitate particularitățile și regulile aplicate în șahul profesionist. Deși s-a vehiculat ideea că povestea emoționantă a orfanei Elizabeth Harmon (Anya Taylor-Joy) ar fi pornit de la fapte reale, ea rămâne o plăsmuire bine documentată. Însă, pentru curioșii care vor să afle mai multe despre cea mai bună femeie care joacă șah din lume, puteți descoperi biografia lui Judit Polgar, de origine maghiară, considerată cea mai puternică jucătoare dintotdeauna.

Aventura deloc liniștită a protagonistei Elizabeth Harmon începe la vârsta de 9 ani, atunci când mama ei se sinucide într-un accident auto, iar ea ajunge la orfelinatul de fete „Menthuen Home”. Tratamentul aplicat acolo nu e unul foarte ortodox; fetițele primesc medicamente tranchilizante pentru a le face docile. Atunci când se aprobă o lege prin care li se interzice îngrijitorilor să mai dea astfel de „vitamine” copiilor, Beth manifestă simptome serioase de sevraj. E doar începutul dependenței sale, pe care o va dubla mai târziu cu alcool. Însă asta nu o va împiedica să devină cea mai bună jucătoare de șah din lume, învingând supremația bărbaților și câștigând în fața celui mai puternic adversar, rusul Vasily Borgov. Chiar dacă acțiunea serialului se desfășoară în anii 1960, femeile nu au avut voie să concureze la Campionatul Mondial de Șah până în 1980. Ne place însă perspectiva încurajatoare a mini-seriei și acceptăm convenția.

„Gambitul Damei” nu e doar un titlu care sună bine și care te intrigă de la început, ci reprezintă o mutare de deschidere în șah. Ea presupune sacrificarea unor pioni la început pentru câștigarea unei poziții mai avantajoase pe parcursul partidei, preluând controlul centrului tablei de joc. Potrivit site-ului The Chess Website, „Gambitul Damei” a devenit, probabil, cea mai populară strategie, pe care, de altfel, protagonista mini-seriei, Beth, o folosește în jocul final, împotriva lui Borgov.

Cât de ușor se creează un serial despre șah, atunci când actorii nu sunt jucători profesioniști? În spate s-au aflat calculatoare și programe de șah, care au analizat pozițiile și au generat liste cu cele mai eficiente mutări, dar au reprodus și scenarii din carte sau din jocuri reale. Totul s-a realizat sub coordonarea antrenorului de șah Bruce Pandolfini, unul dintre consultanții romanului original, și a maestrului de șah rus, Garry Kasparov. Spre exemplu, partida de final dintre Beth și Borgov a urmărit scenariul jocului dintre ucraineanul Vasyl Ivanchuk și a americanului Patrick Wolff, de la campionatul internațional Biel din Elveția, 1993.

Înainte să vă apucați de „Gambitul Damei”, uitați de orice rețetă a succesului, de tiparele în care eroina trece printr-un proces inițiatic pentru ca la final să obțină statutul meritat și de clișeele serialelor clasice. Mini-seria surprinde din toate punctele de vedere, propunând o poveste aparent banală, dar care spusă într-un limbaj inedit, surprinsă în cadre neconvenționale care permit explorarea universului interior al protagonistei, cu planuri narative intercalate și din perspectiva unor personaje bizare, ciudate, dar fascinante, te cucerește și nu te mai lasă să dormi până nu faci binging cu toate cele șapte episoade într-o seară.

La toate aceste elemente inedite contribuie interpretarea actriței Anya Taylor-Joy. Cu o prezență stranie și o privire electrizantă, dar și puțin pierdută în propria-i lume, ea este imaginea mini-seriei. Anya Taylor-Joy construiește un personaj amplu, cu un univers generos al emoțiilor și expresiilor. Roșcata cu rochii retro senzaționale transformă șahul într-un sport accesibil oricui și genialitatea într-o calitate extrem de sexy. Designerul costumelor purtate de Beth, Gabriele Binder, a explicat faptul că a ales garderoba personajului pentru a evidenția pasiunea sa pentru șah și modă, iar outfitul său din final, toate piesele costumului fiind albe, sugerează că Beth se află în control deplin, devine Regina Albă a tablei de șah.

La doar 24 de ani, Anya Taylor-Joy a jucat în numeroase producții cinematografice până în prezent, printre care filmul de debut „Vampire Academy”(2014), filmul horror „The Witch”(2015), „Split” (2016), „Glass” (2019), „Emma”(2020), dar și în serialul „Peaky Blinders”. Actriță și model, ea s-a născut în Miami, Florida, are cinci frați și a studiat baletul în adolescență. Deși nu este expertă, pentru rolul din „Gambitul Damei” Anya Taylor-Joy și-a perfecționat tehnica de șah, studiind teorii pentru a putea înțelege mai bine jocul. Cu cinci minute înainte de filmarea fiecărei secvențe, actrița a învățat pe dinafară fiecare mutare în parte. Deși a fost declarată una dintre revelațiile din acest sfârșit de an în materie de actorie, ea nu se consideră suficient de frumoasă pentru a juca în filme. Anya Taylor-Joy a declarat că a citit romanul „Gambitul Damei” într-o oră și a fost atât de entuziasmată de primirea rolului, încât a alergat efectiv la întâlnirea cu Scott Frank.

Dacă sunteți curioși cum a fost primită mini-seria de comunitatea jucătorilor profesioniști de șah, ei bine, cronicile au fost, în general, pozitive. Însă a existat o remarcă față de utilizarea exclusivă a unor strategii aparținându-le jucătorilor de sex masculin. Jennifer Shahade, fosta câștigătoare la campionatul feminin al SUA, a mărturisit pe Twitter: „Gambitul Damei este fabulos, dar folosirea unor modele ale strategiilor jucătoarelor ar fi fost minunată”. Experții în șah și-au exprimat aprecierea față de abordarea serialului, considerând că s-ar apropia cel mai mult de realitate, prin comparație cu alte adaptări despre acest sport.

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022

27 noiembrie 2023
Nu am înțeles niciodată de ce oamenii sunt atrași de
18 noiembrie 2023
În ultimul timp, teatrul a îmbrăcat numeroase forme, jucându-se atât
12 octombrie 2023
Silvia Roman este regizoare, mamă a doi copii, fondatoarea și

 Un articol de: Elena Coman