18 noiembrie 2023

Teatru Oriunde aduce „Povești Urbane” în inima comunităților bucureștene

În ultimul timp, teatrul a îmbrăcat numeroase forme, jucându-se atât în sălile clasice, spații alternative sau chiar în aer liber. Chiar dacă sezonul rece s-a instalat confortabil, bucureștenii continuă să își petreacă timpul afară, iar parcurile sunt întotdeauna pline. 

Mi-am petrecut weekendul alături de caravana Teatru Oriunde, care în luna noiembrie dezvoltă proiectul Povești Urbane, în mai multe parcuri din Sectorul 5. Proiectul este finanţat din fonduri nerambursabile acordate de Consiliul Local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret "Ștefan Iordache", în cadrul programului de finanţare nerambursabilă 2023, în baza Ordonanței 51/1998. 

Inițiativa Teatru Oriunde aparține Asociației Sirius Art și a fost lansată în anul 2021, imediat după perioada pandemiei, atunci când activitățile instituțiilor de spectacol s-a sistat, iar oamenii deveniseră temători să stea în spații închise. Președintele Asociației, Cosmin Pană, a motivat apariția caravanei ca răspuns al aceste nevoi de a purta teatrul în orice loc și de a-l duce cât mai aproape de spectatorii săi. De atunci, Teatru Oriunde a adăugat în portofoliu patru producții de teatru și un concert.

Cea mai recentă premieră realizată la Teatru Oriunde este Cine e dom`le, un spectacol realizat după un scenariu original, scris special de Cosmin Pană pentru proiectul Povești Urbane. Inspirat de piesele scriitorului Ion Luca Caragiale, de tipologiile personajelor și de subiectele atât de relevante pentru spiritul poporului român, Cosmin Pană a creat un text nou, susținut de trei protagoniști. Spectacolul se compune dintr-o succesiune de scene comice, care scot în evidență diferite personalități ale românilor. 

Actorii care au dat viață personajelor pe scena caravanei sunt Claudia Soare, pe distribuție dublă cu Arina VrabieAndrei Radu și Alexandru Beteringhe, un colaborator mai vechi de-ai asociației. Chiar dacă gradele din termometru nu au fost prea generoase, tinerii actori au dat dovadă de profesionalism și au susținut reprezentațiile cu vână și entuziasm. 

Programul propus în cadrul proiectului Povești Urbane a inclus și un concert cu titlu omonim, susținut de artistul Alex Ștefănescu. Pe Alex Ștefănescu îl cunoaștem de la unteatru, acolo unde a susținut frecvent concerte, de la emisiunea Românii au talent, de pe contul său de Youtube sau poate chiar de pe rețelele de socializare, unde este foarte activ. De această dată, Teatru Oriunde i-a lansat provocarea de a aduce cântecele sale atât de inteligent scrise, cu mult umor, pe scena caravanei.

Parcurile prin care Teatru Oriunde călătorește în luna noiembrie sunt Parcul Sebastian, Parcul Ferentari și Parcul Romniceanu. Mi se pare inspirată alegerea organizatorilor de a duce caravana în spații de dimensiuni mai mici, unde rareori au loc evenimente culturale și există potențial pentru a atrage un nou public. 

Cu prilejul uneia dintre reprezentațiile Povești Urbane, am observat publicul prezent și am descoperit câteva lucruri extrem de interesante: oameni sunt curioși și se opresc să vadă despre ce este vorba, chiar dacă nu știu ce se întâmplă acolo; copiii sunt fascinați de o scenă în aer liber, față de care pot sta atât de aproape și li se pot adresa personajelor; vârstnicii au zâmbetul pe buze și se bucură pentru nepoții lor care au oportunitatea de a vedea teatru; sentimentul unei comunități și al unei apartanențe la grupul care se formează în dreptul unei scene de teatru.

Salut inițiativa Asociației Sirius Art de a merge spre comunitățile locale din București, unde se regăsesc nenumărați oameni care cu siguranță nu au fost niciodată într-o sală de spectacol. Sigur că motivele pot fi extrem de diverse, însă este cunoscut procentul extrem de mic al oamenilor care frecventează un act cultural în România. Acest demers poate contribui la diseminarea artei teatrale în rândul unui public mai puțin obișnuit cu astfel de manifestări, pregătind spectatorii de mâine și aducându-și aportul la îmbunătățirea ofertei culturale. 

Mai multe detalii despre Asociația Sirius Art, caravana Teatru Oriunde și proeictul Povești Urbane pot fi accesate la www.teatruoriunde.ro sau pe platformele social media. 

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022

27 noiembrie 2023
Nu am înțeles niciodată de ce oamenii sunt atrași de nesfârșitul nostalgic și albastru al mării, deși m-am născut într-un oraș de lângă mare. Nu am fost niciodată atrasă de
18 noiembrie 2023
În ultimul timp, teatrul a îmbrăcat numeroase forme, jucându-se atât în sălile clasice, spații alternative sau chiar în aer liber. Chiar dacă sezonul rece s-a instalat confortabil, bucureștenii continuă să
06 noiembrie 2023
Pe 28 octombrie, în cadrul Festivalului Național de Teatru, s-a lansat Barometrul de consum cultural 2022, într-un eveniment special, care a marcat cea de-a 18-a ediție. Un program de cercetare
12 octombrie 2023
Silvia Roman este regizoare, mamă a doi copii, fondatoarea și președinta Asociației Culturale Sub Stejar. În ultimii ani, Silvia a dat la schimb haosul Bucureștiului pentru bucuria autentică din Târgu