10 sfaturi ale lui Miklós Bács pentru tinerii „hop”-actori

25 iulie 2016

 

Hop! Preselecția-i gata. Hop! Avem finaliștii. Hop! Vine Gala!

La final de preselecții, directorul Miklós Bács a subliniat concluziile și le-a vorbit concurenților despre meseria de actor. Considerându-i colegii săi, Bács a ridicat problema atitudinii tinerilor absolvenți față de vocația lor. A amintit faptul că Gala Hop este singurul festival al actorilor din țara noastră și că trebuie să fie un concurs al profesioniștilor.

 

Pentru ca o schimbare să apară în teatru, Miklós Bács mizează pe atitudinea tinerilor actori și implicarea lor totală. Le cere „ajutorul” pentru ca lucrurile să funcționeze. Directorul Galei îi încurajează astfel:

  • Profesionalism – o atitudine care se poate învăța.
  • Voi sunteți inima profesiei noastre.
  • Voi puteți să căutați și să aveți discuții profesionale pe niște artefacte gata făcute. Aveți mândria să stați în picioare și să căutați aceste lucruri!
  • Nu intrați în falsa dispută dintre școli! Nu are nicio legătură cu meseria voastră. Meseria voastră de bază este căutarea unei acțiuni reale și înfăptuirea ei. Nu se leagă de cheia stilistică. Cheia stilistică deja este o alegere personală. Aleg un gust, dar pot să le fac pe toate.
  • Nu suntem egali. Harul se împarte în mod diferit. Voi, cei care aveți har, nu e meritul vostru că-l aveți. Vi l-a dat cineva mult mai presus decât noi. Și dacă vi l-a dat și îl aveți, aveți responsabilitatea să-l cultivați și să-l dăruiți!
  • Dacă ducem lipsă de ceva în teatru, acestea sunt personalitățile. Voi vă puteți forma personalitatea aici (la Gala Hop). Nu v-o pierdeți, nu v-o ștergeți! Nu fiți gata să corespundeți cuiva!
  • Nu vă bazați pe nimeni din jurul vostru, decât pe voi înșivă!
  • Sunteți frumoși, sunteți puternici. Aveți gânduri, aveți idei și vreți să le exprimați. Fiți puternici pe scenă!
  • Întotdeauna să vă asumați personalitatea voastră artistică – propria personalitate artistică, care este reală! E reală, simte lucruri. N-o forțați să meargă într-o direcție care nu vă convine! N-o forțați!
  • Dacă voi nu apărați această meserie și nu impuneți respect pentru ea, nimeni nu o să ne ajute. Am nevoie de voi pentru că singur nu voi putea să schimb lucrurile!

 

 

Material apărut în Revista Yorick.ro.

 
 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022

27 noiembrie 2023
Nu am înțeles niciodată de ce oamenii sunt atrași de
18 noiembrie 2023
În ultimul timp, teatrul a îmbrăcat numeroase forme, jucându-se atât
12 octombrie 2023
Silvia Roman este regizoare, mamă a doi copii, fondatoarea și

 Un articol de: Elena Coman