Eroii „Casa de Papel”, dincolo de masca lui Dali

15 aprilie 2020

Cinefili sau nu, oamenii din întreaga lume au fost curioși măcar o dată să vadă episodul pilot al serialului „La Casa de Papel”. Și-apoi n-a mai fost cale de întoarcere. Producția spaniolă care a reușit să lanseze un trend recunoscut la nivel global a devenit în anul 2018 cel mai urmărit serial Netflix într-o altă limbă decât engleza.

Gașca răufăcătorilor simpatici și sensibili este condusă de misteriosul El Profesor. Mintea genială din spate, care găsește o soluție salvatoare chiar (sau mai ales) în situațiile limită, el planifică o lovitură istorică, cea mai mare dată vreodată: o spargere la Monetăria Regală și o alta la Banca Națională a Spaniei. În planul său, selectează șapte recruți, care nu se cunosc între ei și care nu au nimic de pierdut în viață. Cel puțin aparent. De la planul diabolic și până la strânse prietenii e doar un pas… sau câteva episoade. Cu laitmotivul Bella Ciao în gând, ne îmbrăcăm în roșu și descoperim protagoniștii (încă blocați în Banca Națională a Spaniei), dincolo de celebra mască a lui Dali.

El Profesor / Álvaro Morte

Într-un interviu acordat recent, Álvaro Morte a declarat că dacă ar fi dispus de banii pe care încearcă să îi obțină gașca din La Casa de Papel, i-ar fi cheltuit căutând un vaccin împotriva coronavirusului.

Născut în 1975 în Cadiz, Álvaro Antonio García Morte are propria companie teatrală, denumită „300 Pistolas”, inaugurată în anul 2012 și în paralel cu actoria, regizează spectacole de teatru. Printre titlurile montate se află „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca. Căsătorit cu designerul Blanca Clemente, actorul are copii gemeni, Leon și Julieta, și este poliglot, vorbind perfect atât spaniola, cât și engleza.

Și-a început cariera cu roluri în seriale de televiziune spaniole („Hospital Central” sau „Bandolera”), însă nu a anticipat niciodată celebritatea pe care i-o va oferi rolul din „La Casa de Papel”. Începând cu 2017, viața lui a cunoscut o răsturnare neașteptată, devenind unul dintre cele mai îndrăgite personaje.

În ciuda statutului oferit de rolul pe care îl joacă în serial, Álvaro Morte încearcă să păstreze în umbră detaliile personale. Tipicar, actorul iubește ochelarii de soare și blugii, folosește cremă hidratantă și crede că o săptămână în Londra constituie vacanța ideală.

Despre lucrurile care îi plac și cele care îi displac la personajul său, Profesorul, el declară: „Profesorul are multe calități, dar apreciez cel mai mult răbdarea și capacitatea lui de a munci. Este un tip inteligent care, până la urmă, își petrece ani de zile doar lucrând la un plan. Picasso a spus la un moment dat că atunci când inspirația vine, ar fi bine să te găsească muncind. Profesorul este cam la fel – nu așteaptă inspirația pentru a se apuca de treabă, ci deja lucrează din greu. Un lucru care îmi place mai puțin, deși știu că este necesar personajului, este faptul că nu se deschide deloc emoțional. Ar putea să fie mai relaxat atunci când cunoaște oameni noi sau când se află la o petrecere. Îl vezi dansând și știi că o face pentru că trebuie, nu pentru că vrea. Mi-ar plăcea să se deschidă un pic mai mult”.

Tokio / Úrsula Corberó

Feministă convinsă și declarată, Úrsula Corberó o interpretează pe Tokio, latura expansivă a grupului, curajoasă și mereu pregătită să răspundă provocărilor. Neînfricată și mereu dispusă să lupte până la final, Tokio este un personaj-cheie al serialului „La Casa de Papel”. Până la cei 28 de ani ai săi, a jucat în numeroase seriale spaniole și în filme de genuri diferite.

Pasionată de modă și activă pe rețelele de social media, Úrsula Corberó este imaginea brandului Bvlgari pentru linia de bijuterii Fiorever, un moment pe care îl consideră important în cariera sa. În numărul din ianuarie 2019, actrița a pozat pentru coperta revistei „Harper’ Bazaar Arabia”, mărturisind în interviu că primul lucru care a convins-o să se alăture distribuției serialului a fost numele personajului. „Tokio. Mi s-a părut puternic. Și, mai târziu, pe măsură ce citeam scenariul, mi-am dat seama că am avut oportunitatea de a juca o femeie puternică, plină de conflicte interioare. Mi s-a părut fascinantă provocarea de a scoate la iveală o fată cu un temperament visceral, dar care poate fi și extrem de vulnerabilă, în aceeași măsură. E un fel de rock’n’roll!”

Abordarea stilistică a personajului său a fost inspirată de personajul Mathilda, interpretat de Nathalie Portman, în filmul „Léon: The Professional” a regizorului Luc Besson, apărut în anul 1994. Un rol legendar, care a inspirat nenumărate costumații de-a lungul timpului și care reprezintă reperul actriței în alegerea hainelor sau a tunsorilor.

Helsinki / Darko Perić

De la interviul acordat în exclusivitate postului Virgin Radio, actorul Darko Perić se află pe lista favoriților. Fost jucător de fotbal născut în Croația, întâmplarea a făcut ca el să ajungă în România în perioada anilor ’90. A locuit trei ani de zile în Drumul Taberei, iar apoi s-a mutat la Timișoara, oraș de care a rămas îndrăgostit. Pasionat de tatuaje, el afirmă faptul că a învățat cum să le facă singur aici, cu prietenii săi de la Timișoara. Pentru cei care frecventau Club A sau Lăptăria lui Enache în perioada aceea, e posibil chiar să vă fi întâlnit cu el…

După ce a jucat alături de echipe de fotbal ca NK Zagreb în Croația sau KS Elbasani în Albania, Darko Perić și-a descoperit pasiunea pentru actorie și a început să participe la cursuri susținute în Serbia și în România. Între timp, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară… în România. Și-a continuat, apoi, perioada de studiu la Barcelona și a obținut roluri în scurt și lungmetraje, dar și seriale. Un film de referință al carierei sale îl reprezintă colaborarea cu Benicio Del Toro și Tim Robbins în filmul „A Perfect Day”, regizat de Fernando León de Aranoa.

Se mândrește cu faptul că vorbește bine limba română, trecându-și asta inclusiv în CV.

Nairobi / Alba Flores

„În timp ce scenariștii scriau acțiunea pentru La Casa de Papel, și-au dat seama că exista un singur personaj feminin, Tokio. Și-au dat seama că nu ar fi putut funcționa astfel, așa că m-au sunat și m-au întrebat dacă aș vrea să joc în următorul lor serial și s-au oferit să îmi trimită scenariul pentru primele două episoade. Dacă îți va plăcea, putem scrie un rol întreg pentru tine. Și astfel s-a născut Nairobi” povestește actrița Alba Flores într-un interviu.

Originară din Madrid, Alba (González Villa) Flores are înclinațiile artistice în sânge. Provine dintr-o familie de artiști, tatăl său fiind muzicianul și compozitorul Antonio Flores, iar mama sa producător teatral. Pe bunica sa a cunoscut-o o lume întreagă, făcându-ne pe toți să ne îndrăgostim de ritmurile pasionale ale spaniolilor: Lola Flores sau „La Faraona”, așa cum era alintată în rândul dansatorilor de flamenco. Verișoarele ei sunt, de asemenea, cântărețe.

Își începe cariera ca actriță de teatru și abia apoi cunoaște fascinația cinematografiei. Joacă în filme și seriale de televiziune, primul rol important fiind cel al Jamillei în „El Timepo Entre Costuras”. În prezent, în afară de „Casa del Papel”, Alba Flores poate fi văzută și în serialul „Vizavi”, produs, de asemenea, de Netflix.

„Ador faptul că Nairobi știe cum să coordoneze întreg procesul de a face bani în timp ce sunt cu toții blocați în Banca Națională. Acolo și-a dezvoltat aptitudinile de leadership. Însă, mi-aș fi dorit să aibă mai multă încredere în ea. Dacă ar fi avut, probabil că planul ar fi fost în mâinile sale și ar fi cunoscut un succes mai mare. Și asta are legătură cu felul în care știe să se descurce în anumite situații și cu anumiți oameni”.

Rio / Miguel Herrán 

„Până acum, viața mea a fost ca un scenariu de film. Acum încep să fac eu un film despre mama mea și despre cum am ajuns pe lume” a spus actorul Miguel Herrán în discursul său la câștigarea Premiului Goya pentru debut în anul 2016.

Șansa îi surâde întâmplător lui Miguel Herrán atunci când se oprește împreună cu prietenii săi să îi ceară autograf actorului și regizorului Daniel Guzmán. După doar câteva minute și un schimb de replici scurt, regizorul îi propune să joace în următorul său film, „A Cambio de Nada”, partitură pentru care cucerește juriul și obține premiul menționat. Și ăsta a fost doar începutul. În același an urmează alte două producții din distribuțiile cărora face parte, „El guardián invisible” al lui Fernando González Molina și „1898: Los últimos de Filipinas” al lui Salvador Calvo. Pe Netflix, actorul joacă și în serialul „Elita”.

În perioada studiilor, Miguel Herrán era mai degrabă atras să devină mecanic auto, însă destinul său îi pregătea un alt parcurs. A jucat deja în nouă producții cinematografice, iar atunci când nu filmează, îi place să călătorească în jurul lumii. Pasionat de motocross, actorul pleacă deseori în escapade în natură cu bicicleta sa, parcurgând distanțe impresionate în peisaje deluroase sau montane.

Denver / Jaime Lorente

În martie 2019, Jaime Lorente și-a publicat primul volum de poezie, cu versuri pe care le-a scris începând din copilărie, „A propósito de tu boca” („Despre gura ta”). Poemele sunt o mărturie intimă a viziunii sale despre iubire și despre felul în care trăiește. „Cred că la nivel artistic, acest volum reprezintă cel mai emoționant lucru care mi s-a întâmplat până acum. Scriu de mic copil și mi-am dorit dintotdeauna să public poeziile mele. Dacă cineva vrea să mă cunoască cu adevărat, cred că pot să-l citească și mă vor găsi acolo”.

Născut în Murcia, în 1991, Jaime Lorente (López) a jucat, ca și majoritatea colegilor săi, în diferite seriale de televiziune. Însă, prima sa dragoste, așa cum o declară, va rămâne întotdeauna teatrul. Începând cu anul 2015, a obținut peste 24 de roluri în producții teatrale montate de diferite companii din Europa. Pentru el, teatrul înseamnă acasă, locul cel mai confortabil în care își dorește mereu să joace.

În relație cu personajul său din „La Casa de Papel”, ceea ce apreciază cel mai mult este modul în care Denver se raportează la dragoste. Deși pare mereu plin de furie și izbucnește deseori, iubește într-un mod extrem de onest și pune suflet în relațiile cu ceilalți. O particularitate a personajului său este râsul pe care îl recunoști indubitabil dintr-o mulțime. „Râsul a apărut în timpul castingului pentru serial. De la început producătorii voiau ca Denver să aibă un râs unic și semnificativ. Eu am continuat să încerc diferite tipuri de râs, l-am găsit pe acesta și am rămas la el. Și probabil că a fost motivul principal pentru care m-au selectat pentru acest rol”.

Moscova / Paco Tous

Sub numele real Francisco Martínez Tous, actorul își alege pseudonimul „Paco” în urma serialului „Los Hombres de Paco”, cel mai cunoscut rol al său până în prezent. Producția a produs peste 100 de episoade în cinci ani de difuzare.

Actorul care îl interpretează pe Moscova în „La Casa de Papel” și-a înființat propria companie teatrală la sfârșitul anilor ’80, denumită „Los Ulen”. Născut în zona Andaluziei, Paco Tous pune bazele companiei care va deveni cea mai apreciată din această zonă geografică, primind în februarie 2018 titlul onorific Medalia Andaluziei.

A absolvit Arta Dramatică la Institutul de Teatru cu o interpretare a metodei artei actorului a lui Carlos Gandolfo.

Oslo / Roberto García

La fel ca personajul său, Oslo, Roberto García ascunde tot felul de enigme. Fost culturist, prezența sa și felul în care arată l-au convins pe producătorul Alex Pina că el este cel mai potrivit pentru acest rol. A acceptat provocarea pentru că-i asigura un venit stabil, dar și pentru că avusese de-a face cu mulți Oslo de-a lungul timpului.

Timp de 21 de ani a fost membru al Gărzii Civile din Spania și și-a petrecut mulți ani într-o unitate de operațiuni tactice pentru situații de risc major. Deși nu vorbește prea mult despre misiunile din care a făcut parte, era un lunetist precis, iar deteriorarea vederii l-a obligat să își schimbe cariera destul de devreme. „Am avut nevoie de o pauză de la eu cel de atunci. Imaginația mea este nemărginită, iar a interpreta un rol e ușor pentru mine. Uneori mi se pare ca o vacanță”.

Pentru cineva care a lucrat în umbră, celebritate este o schimbare majoră, despre care Roberto García spune că a necesitat timp de acomodare. Îl încurajează faptul că tipologia sa de actor diferă de toate celelalte profiluri pe care le promovează televiziunea spaniolă.

„Oamenii nu erau obișnuiți cu un astfel de serial. La momentul respectiv, și acum în unele cazuri, serialele pe care le vezi cel mai des sunt comedii sau drame de familie. La Casa de Papel este diferit datorită subiectului și a poveștii pline de încurcături”.

Serialul-fenomen „Casa del Papel” a fost creat de Álex Pina, iar titlul său inițial era „Los Desahuciados” („Exilații”) deoarece majoritatea protagoniștilor sunt marginalizați de societate sau au antecedente. În varianta inițială, naratorii serialului erau Profesorul și Moscova, nu Tokio. Laitmotivul muzical al producției, „Bella Ciao”, a fost imnul mișcării de rezistență anti-fasciste italiene, în perioada 1943 și 1945 și cântat în toate colțurile lumii, fiind asociat cu ideea de libertate, devenind un imn internațional al rezistenței împotriva oricărei forme de opresiune.

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022

27 noiembrie 2023
Nu am înțeles niciodată de ce oamenii sunt atrași de
18 noiembrie 2023
În ultimul timp, teatrul a îmbrăcat numeroase forme, jucându-se atât
12 octombrie 2023
Silvia Roman este regizoare, mamă a doi copii, fondatoarea și

 Un articol de: Elena Coman