Lecția despre supraviețuire: „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”

01 februarie 2016

„Semne bune anul are”… Cu acest sentiment am plecat de la spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” în regia lui Bobi Pricop, cea mai recentă premieră a Teatrului Național București. Textul este o adaptare a dramaturgului britanic Simon Stephens, după best-seller-ul lui Mark Haddon, roman vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume și distins cu o mulţime de premii literare. Spectacolul se bucură de un succes răsunător încă din 2012, când a avut premiera mondială la Teatrul Național din Londra, astăzi jucându-se și pe Broadway.

De numele lui Bobi Pricop, „vizionarul” spectacolului bucureștean, auzim din ce în ce mai des, asociindu-l cu titlurile unor producții apreciate. Absolvent de Actorie la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret” și apoi de Regie la UNATC București, a atras atenția odată cu spectacolul său de licență – „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, preluat de Teatrul Act. I-au urmat alte două succese: „Contra progresului” de Esteve Soler, la Teatrul Bulandra și „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov la Teatrul Naţional din Craiova. De acest oraș, de altfel, îl leagă și experiența lucrului cu celebrul regizor american Robert Wilson la spectacolul „Rinocerii”, după Eugène Ionesco.

Deși conceptul acestui show-performativ a fost preluat de la producția londoneză, Bobi Pricop își pune amprenta personală asupra lumii senzoriale din piesă. Colaborarea cu o echipă competentă – Adrian Damian (decorul), Liliana Cenean (costumele), Alexei Turcan (muzica), Dan Adrian Ionescu și Răzvan Mizdan (video) și Andrei Florea (Lighting Design) – a făcut să se îmbine armonios elementele producţiei. Decorul deplasează graniţele spectacolului dincolo de obișnuit: suntem prinși într-un univers al oglinzilor. Dincolo de reflectări, însă, de întâlnirile cu tine însuți – pretutindeni –, nu se pierde firul logic al evenimentelor. Ştii precis unde te afli, în fiecare moment. Totul ține de imagine, de lumină și de sunet – o triadă prin care Bobi Pricop proiectează spectatorul în lumea sensibilă a protagonistului. Efectul mix-ului de videoproiecții cucerește publicul. Te ia prin surprindere: nu știi niciodată de unde vine și ce urmează. Creează senzații și stări, fără altă nevoie de recuzită. Materialul se transformă în percepție.

„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” spune povestea vieții lui Christopher Boone, un adolescent de 15 ani, care vede realitatea ca pe o ecuație continuă. Are curajul de a spune ceea ce crede, de a-și înfrunta tatăl atunci când acesta nu are dreptate și de a observa micile detalii din jurul său, pe care toți ceilalți le ignoră. A descoperit misterele matematicii și visează să devină cosmonaut. Inteligența sa îi uimește pe apropiați, iar capacitatea de a reține cifre îl salvează din situații-limită. Însă uneori devine antisocial, își acoperă urechile și nu suportă să fie atins. Are nevoie de răbdare și de înțelegere, pe care nici măcar părinții lui nu i le pot oferi. Suferă de sindromul Asperger și, cu toate astea, știe să se bucure de lucruri simple și crede că poate face absolut orice.

Actor al Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Ciprian Nicula a fost nominalizat anul trecut la Premiul pentru Debut în cadrul Galei UNITER. Îl regăsim acum în rolul lui Christopher, căruia îi surprinde amestecul aparte de sensibilitate și tărie – ambele provenind din inocență. Personajul său, aflat în căutarea unor răspunsuri, este incapabil să mintă. Caută o explicație logică a lucrurilor și a vieții, însă nu descoperă sensul ei. După ce câinele Wellington a fost ucis cu o furcă, adolescentul începe o anchetă pentru a-l găsi pe criminal. Asta îl va împinge, însă, într-o aventură pe care nu avea cum s-o anticipeze. Odată cu pragurile pe care va fi nevoit să le depășească personajul, actorul îi oferă noi resurse. Spectatorul privește din umbra sălii crizele băiatului și condamnă susținerea insuficientă a părinților și a profesorilor. Actorul își ajută personajul să primească șocurile, trece apoi printr-o stare angoasantă de refuz, pentru ca, în final, să tragă aer în piept și să-și înfrunte temerile. Dintr-un adolescent cu probleme, neștiutor și mai mereu protejat, Christopher devine matur, capătă putere de înțelegere, auto-control și e hotărât să evolueze neîncetat. Pentru o creaţie actoricească solicitantă, căreia i-a dat tușe de fragilitate și rezistență, de calm obsesiv și disperare, de pierdere și regăsire, Ciprian Nicula merită toate aplauzele.

Modul în care ceilalţi patru experimentaţi actori – Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu și Emilian Oprea – „jonglează” cu numeroasele personaje ale poveştii constituie unul dintre mecanismele esențiale ale spectacolului. Sensul poveștii nu se clatină, în ciuda fluxului de intrări și ieșiri din scenă. Relaţiile dintre aceste personaje şi Christopher contribuie la devenirea eroului. Odată cu el, se transformă şi părinţii săi – interpretaţi de Carmen Ungureanu și Emilian Oprea –, care învață astfel să facă față greutăților, să comunice și să fie alături de fiul lor.

Spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” pune accentul pe sinceritate. Pe curajul de a fi în oglindă cu tine însuți și de a te accepta. Pe alegerea de a-ți depăși limitele. Pe puterea de a lupta pentru idealurile tale. Pe nevoia de ceilalți. Regizorul Bobi Pricop a realizat o poveste cu lumini și umbre, pentru „oameni mari”. Pentru că mereu avem ceva de învățat de la tot ceea ce ne înconjoară. Iar (de) la teatru primim cele mai multe lecții. La rândul lor, ele se nasc din experiența celorlalți. Să deschidem, aşadar, ochii și să cerem tot mai multe spectacole care au ceva de spus.

 

 

Teatrul Național București

„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” după un roman de Mark Haddon

Adaptarea: Simon Stephens

Traducerea: Andrei Marinescu

Regia: Bobi Pricop

Decorul: Adrian Damian

Video: Dan Andrian Ionescu & Răzvan Mizdan

Costumele: Liliana Cenean

Muzica: Alexei Turcan

Lighting Design: Andrei Florea

Distribuția: Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu

Credit Foto: Adi Bulboacă și Florin Ghioca

Această piesă este reprezentată prin amabilitatea Warner Bros. Entertain

 

Cronică apărută în Revista Yorick.ro.

 
Teatrolog, critic de teatru și specialist în marketing, cu o experiență de peste 6 ani în organizarea de evenimente, dezvoltarea campaniilor de promovare pentru festivaluri de teatru și de film, crearea de conținut personalizat.

KroniKool.ro - all rights reserved | 2022

27 noiembrie 2023
Nu am înțeles niciodată de ce oamenii sunt atrași de
18 noiembrie 2023
În ultimul timp, teatrul a îmbrăcat numeroase forme, jucându-se atât
12 octombrie 2023
Silvia Roman este regizoare, mamă a doi copii, fondatoarea și

 Un articol de: Elena Coman